سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اجرت و نحوه لوله کشی و تعویض منبع انبساط

اجرت و نحوه لوله کشی و تعویض منبع انبساط

در این نوشته به بررسی اجرت و نحوه لوله کشی و تعویض منبع انبساط باز و بسته موتورخانه های شوفاژ میپردازیم.

در سیستم شوفاژ و موتورخانه , یک مقدار آب ثابت برای گرم کردن محیط بین دیگ و رادیاتورها در سیستم لوله کشی در گردش است. به این سیستم یک سیستم بسته میگویند که هیچ سیالی از سیستم کم نشده و هیچ میزان سیال دیگر هم وارد سیستم نمیشود. اما به دلیل اینکه ممکن است در این سیستم بسته آب شوفاژ بر اثر گرما اضافه حجم پیدا کند و به دلیل افزایش فشار بر لوله کشی و دیگ سایز تجهیزات ممکن است موجب ترکیدگی این تجهیزات شود و به همین دلیل برای کاهش فشار یک منبع انبساط در سیستم قرار میدهند تا در صورت افزایش حجم , منبع انبساط حجم احتمالا افزایش یافته در خود جای دهد. کارکرد دیگر منبع انبساط جبران آب هدر رفته در سیستم است. به هر دلیلی از جمله ترکیدگی لوله ها و نشت از رادیاتور یا دیگر لوازم موتورخانه ممکن است از آب موجود در سیستم مقدار خارج شود, به همین دلیل با کاهش سطح آب در سیستم منبع انبساط توسط شناور و پرکن اقدام به جبران آب از دسته رفته میکند.

به طور کلی دو نوع منبع انبساط برای موتورخانه ها نصب میشوند. نوع اول که متداول تر است, منبع انبساط باز است که در پشت بام یا بلندترین قسمت ساختمان نصب میشود. برای نصب این نوع منبع بایستی مکانی در نظر گرفته شود که از بالاترین رادیاتور شوفاژ موجود در ساختمان ارتفاع بیشتری داشته باشد. به همین خاطر در اغلب ساختمان ها در پشت بام نصب میشود. حسن نصب منبع انبساط در پشت بام این است که در صورت خارج شدن آب از منبع , آب به داخل ناودانی پشت بام رفته و به چیزی صدمه نمیزند. اما ممکن است تا حد کمی پرت حرارتی داشته باشد. 

نوع دیگری از منبع انبساط , نوع بسته است که در ساختمان هایی نصب میشود که امکان نصب منبع در پشت بام وجود نداشته و وضعیت ساختمان ما را مجبور به نصب منبع در پشت بام میکند.

به طور کلی نصب منبع انبساط باز نسبت به انواع بسته کیفیت کاری بیشتری دارد.

اجرت تعویض منبع انبساط


لوله کشی منبع انبساط باز

منبع انبساط باز دارای پنج سوارخ است. یک ورودی و خروجی از کلکتور رفت و برگشت موتورخانه به سایز 3/4 تا 1 اینچ که در حال حاضر با لوله های پنج لایه 20 یا 25 انجام میشود. یک پرکن که بسته به سایز منبع و فلوتر از لوله قطر 20 یا 25 از نزدیکترین لوله آب سرد مصرفی انجام میشود. به صورت اصولی منبع انبساط یک سوراخ سرریز دارد که بایستی از پشت بام تا کف موتورخانه لوله کشی شود  اما در ایران این کار انجام نشده و در صورت سرریز آب منبع انبساط به کف پشت بام میریزد. یک منفذ تخلیه هم برای رسوب زدایی و تخلیه احتمالی وجود دارد.

لوله کشی منبع انبساط از موتورخانه تا منبع بایستی به صورت مستقیم و با کمترین پیچ و خم و زانو باشد. گرفتگی لوله منبع انبساط میتواند موجب سرد شدن رادیاتور شوفاژ در برخی قسمت ها شود. کیپ شدن منبع انبساط موجب اختلال گردش در مدار گرمایش میشود.

در صورت وجود چند دیگ در یک موتورخانه بهتر است به ازای هر دیگ یک منبع انبساط نصب شود.

نصب منبع انبساط

همان طور که گفتیم محل نصب منبع انبساط در پشت بام یا یک جای مناسب بالاتر از مرتفع ترین رادیاتور در طبقات است. بهتر است برای جلوگیری از آسیب رساندن به عایق کاری کف پشت بام تمهیداتی برای محل نصب منبع انبساط فراهم شود. البته با توجه به موقعیت موتورخانه, محل نصب منبع انبساط با موتورخانه در یک راستا است. 

تعویض منبع انبساط

تعویض منبع انبساط به دلیل پوسیدگی و سوارخ شدن آن انجام میشود. به ندرت تعمیر منبع انبساط پشت بام ارزش تعمیرات داشته باشد, مگر اینکه حجم منبع انبساط بزرگ بوده و پوسیدگی منبع جزیی باشد. برای تعویض منبع انبساط بهتر است یک منبع هم سایز با منبع قبلی خریداری شود. منبع های آماده و موجود در بازار منابعی هستند که از جنس پلی اتیلن, آلومینیوم و بعضا گالوانیزه است. منبع انبساط گالوانیزه هم به صورت سفارشی و با هر ابعادی ساخته شده, گران قیمت تر است.

برای تعویض منبع انبساط ابتدا منبع انبساط قدیمی را باز میکنیم. معمولا بسته به سایز منبع انبساط و لوله کشی رفت و برگشت سایزبندی اتصالات برنجی متفاوت هستند. منبع انبساط به سیستم لوله کشی میتواند توسط شلنگ یا مستقیم به لوله پنج لایه متصل شود. البته بعضا ممکن است از لوله تک لایه هم استفاده کنند.

اتصالات برنجی به صورت جفت از بیرون و داخل منبع انبساط کار آب بندی را انجام داده و شلنگ یک سر مغزی یا اتصال یک سر مغزی لوله کشی به داخل آنها پیچ میشود.

تعویض لوله کشی منبع انبساط 

بسیاری از موتورخانه ها به دلیل گرفتگی کم و زیاد دچار کاهش راندمان میشوند. کیپ شدن لوله کشی رفت و برگشت منبع انبساط موجب میشود که منبع انبساط کارایی خود را از دست داده و باعث فشار مضاعف به سیستم شود. این مساله موجب ترکیدن و آسیب رساندن به دیگ شوفاژخانه میشود. حتی لوله کشی شوفاژ نیز به این دلیل درامان نمانده و در صورت ضعیف بودن لوله های شوفاژ و حتی رادیاتوها هم به تدریج و بی دلیل دچار نشتی میشوند. به مرور این خرابی ها سرایت پیدا کرده و موجب سرد شدن رادیاتورها میشود.

برای تعویض لوله کشی منبع انبساط در صورت وجود داکت بایستی از همان مسیر قبلی و داکت اجرا شود. در صورت عدم وجود داکت لوله انبساط میتوان برای اجتناب از خرابکاری از لوله دودکش لوله رفت و برگشت انبساط را عبور داد. این کار خیلی اصولی نیست اما با توجه به هزینه بالای تخریب و نوسازی مجبور به انجام چنین کاری هستیم. برای تعویضص لوله کشی منبع انبساط بایستی از لوله های پنج لایه استفاده کرد.

رفع گرفتگی لوله منبع انبساط

در صورت گرفتگی لوله های انبساط هیچ کاری جز تعویض لوله کشی رفت و برگشت انبساط عملی نیست. رفع گرفتگی با اسید یا فنر یا ابداعات این چنینی فقط وقت شما را تلف میکند و پروسه تعویض لوله کشی انبساط را به عقب می اندازد و با این کار صدمه بیشتری به موتورخانه و تجهیزات آن میزند.

اجرت تعویض منبع انبساط

دستمزد و اجرت تعویض منبع ابنساط باز به شرایط بین 500 هزار تومان تا 1 میلیون تومان است. دستمزد تعویض لوله کشی منبع انبساط نیز در حدود 1 تا 3 میلیون تومان است. این نوسان قیمت به این علت است که تعداد طبقات , سایز لوله کشی , نیاز یا عدم نیاز به جوشکاری و خراب کاری ممکن است موجب افزایش یا کاهش قیمت لوله کشی منبع انبساط شود.

نقشه لوله کشی منبع انبساط بسته

در ساختمان هایی مانند سازه های با سقف شیروانی مجبور به نصب منبع انبساط بسته در سیستم موتورخانه هستیم. محل نصب منبع انبساط بسته معمولا در گوشه ای از موتورخانه است. نصب منبع انبساط بسته در مدار مکش و برگشت شوفاز نسبت به نصب آن در مدار رفت بهتر است. منبع انبساط بسته موتورخانه فشار را به وسیله باد تنظیم میکند. 

نصب منبع انبساط بسته میتواند به صورت افقی یا عمودی بوده و به صورت مستقیم روی دیگ یا کلکتور نصب میشود. در موتورخانه های دارای منبع انبساط بسته بایستی فشار منبع انبساط طوری تنظیم شود که در حداقل درجه حرارت ترموستات دیگ , دورترین رادیاتور به موتورخانه گرم و مملو از آب باشد.

اجرت و نحوه لوله کشی و تعویض منبع انبساط

تناسب حجم منبع انبساط بسته , تنظیم فشار منبع انبساط بسته, نصب شیر یکطرفه, ساخت پایه برای نصب منبع انبساط بسته, هواگیری منبع انبساط بسته, تنظیم درجه حرارت دیگ روی دمایی کمتر از دمای منبع, چک کردن و رگلاژ بعد از راه اندازی از نکات نصب منبع انبساط بسته موتورخانه است.

در صورت نیاز به مشاوره در رابطه با اجرت و نحوه لوله کشی و تعویض منبع انبساط با ما تماس بگیرید.